Vad rekommenderar Billinghurst ?

Hundens diet skall utgöras av:

60-70 % köttiga ben
15 % finfördelade grönsaker
15 % inälvor och kött
dessutom fisk, ägg, yoghurt mm
tillskott så som olja, tångpreparat, E-vitamin mm

Köttiga ben

Köttiga ben utgör i sig själv en nästan idealisk diet.

Den bästa sortens ben är kycklingvingar.  Benen är tunna och lättsmälta, förhållandet mellan ben, brosk, kött och fett är utmärkt, de flesta hundar tål det och de är lätta att få tag på (men dyra i Finland).

Detta betyder dock inte att man skall ge hunden endast kycklingvingar.  Andra sorters ben innehåller kompletterande näringsämnen.  Det bästa är att variera.

Du kan ge ben från kyckling, kalkon, oxe, gris, får, hjort, älg, hare etc helt enligt vad du får tag i.

Ben från unga djur är bäst, för de är mer lättsmälta.  Ben som utsatts för belastning (alltså ben från djurets ben) är hårdare och mer svårsmälta.

Inälvor och kött

Som inälvor räknas lever, njure, hjärta, hjärna, komage etc från olika djur (kyckling, oxe, får, gris etc).

Inälvor och kött blandas ofta ihop med grönsakerna.

Grönsaker och frukt

Den viktigaste grönsaksgruppen är gröna blad, så som sallad, kål, selleri, broccoli, brysselkål, spenat etc. Plocka gärna vilda växter, som nässla, maskros och kirskål, och blanda med i hundmaten!

Rotfrukter kan användas - morot, palsternackor etc.

Frukt får gärna vara en aning övermogen, men naturligtvis inte rutten.

Det är viktigt att vegetabilierna finfördelas på rätt sätt innan de serveras.  Rätt sätt innebär att de KROSSAS!   Inte hackade eller rivna eller skurna grönsaker.  Det allra bästa är att köra dem genom en råsaftcentrifug eller mala dem i en kvarn (köttkvarn).

Olja

Rätt sorts fetter är en viktig detalj i dieten.  Hunden bör få såväl linol- som alfalinolensyra (omega-6 och omega-3).  Olika former av omega-6 finns rikligt i kallpressade oljor.  Halterna av omega-3 är i allmänhet lägre.  De finns främst i linfröolja.   Fisk innehåller mycket omega-3, så fiskolja i någon form kan vara ett bra tillskott.

© Alva 2001
epost: fornamn@willas.net
Senast uppdaterad 25.07.2003