Hoppa över armar och ben

I freestyleprogram förekommer ofta hopp över förarens arm eller ben.  Eftersom armar och ben är korta och svåra att hålla rakt ut, så kan det vara knepigt att lära hunden att hoppa korrekt.  Den kan lätt börja fuska genom att hoppa utanför armen eller benet.

Man kan använda en käpp eller ribba av något slag i början av inlärningen.  Hunden lär sig att hoppa över ribban på kommando.  Sedan kan man låta armen glida ut längs ribban och hunden hoppar då över BÅDE armen och ribban.  Eftersom ribban sticker ut mycket längre än armen så kan hunden inte fuska.

Eros hoppar

Eros hoppar över Ann-Charlottes arm som är utsträckt längs ribban.
Det är bra att ha en medhjälpare som håller i andra ändan av ribban.

Att lära hunden att hoppa över ett utsträckt ben kan vara ännu knepigare.  Om man inte är en balettdansös är det svårt att sträcka ut benet rakt.  Dessutom skall man ju börja enkelt med benet lågt!

Kevin hoppasKKevin hoppar

Ing-Britt lockar Kevin över Annies ben

För att få benet tillräckligt lågt är det bäst att gå ner på alla fyra.  Då klarar man av att hålla det ganska rakt utsträckt, och hoppet är inte så högt.   En medhjälpare behövs som antingen lockar hunden över ditt ben, eller som agerar "hinder" medan du själv lockar hunden över.

Kevin hopparIngbritt sträcker själv ut sitt ben, medan en medhjälpare
lockar Kevin att hoppa.

Följande svårighetsgrad är att stå med böjt knä (för att hoppet inte skall bli så högt) och stödja sig mot något medan man sträcker ut benet för hunden att hoppa över.

© Alva2000
epost: fornamn@willas.net

Senast uppdaterad 27.05.2003
Navigeringen på denna sajt grundar sig på JavaScript.
Om din webläsare inte klarar av det, så kan du använda sidkartan som grund för navigeringen