Hunden och musiken

Det bästa med freestyle

Och det jag tror att jag gillar bäst med freestyle är att jag lär känna min hund på en mycket mer "personlig" nivå, dvs hur de gör olika moment med sin egen personliga stil, och att de tycker om musik också!

En gång när Cody och jag tränade vårt program, så gjorde jag det utan musik, så att vi skulle kunna koncentrera oss på ett par moment, som behövde lite extra övning. Cody kände igen "vårt program", men förstod också att musiken fattades! Han stannade upp gång på gång, sprang fram till stereoanläggningen och tittade på mig som för att säga "Hej Matte, du glömde musiken!". Så fort jag satte på den, så slappnade han av och vi kunde fortsätta träna. Så fungerar det inte med vanlig lydnadsträning!

Cindy och Cody (sheltie, 1år och 2 månader gammal)

Att hitta rätt musik

Jag har talat med många som vill börja med freestyle och redan har valt en sång. Den första sak man skall göra är emellertid att iaktta hundens rörelser. Kolla in hundens naturliga rytm. Beksriv hundens rörelser med musikaliska termer och försök sedan hitta den typ av musik och musikinstrument, som bäst passar HUNDEN. Det är inte nödvändigtvis den musik DU gillar bäst.

T.ex. jag själv hade från början valt ett modernt jazz stycke för Acer, men det tog ändå länge att hitta det. Vi hade väldigt svårt att få någon koreografi til stånd efter inledningen. Det hela blev så komplicerat och jag blev så frustrerad, att min hund tappade hela sin energi innan vi ens hann börja.

Sedan övade vi en dag på ett moment på freestyleträningen. Joan, vår instruktör, spelade olika sorts musik och bad oss göra en gruppimprovisation. Så började en viss sång. Ja såg genast en helt ny glimt i Acers blick. Han tyckte om den sången!!! Joan såg det också och bad alla andra lämna golvet, utom Acer och jag. Vi improviserade fritt och alla var överens om att det här var Acers sång. Det var så häftigt…..en instrumental rocklåt från 50-talet.Koreografin kom också helt naturligt till det här stycket. Vi visste redan från vårt förra program hur vi ville ha inledningen. Resten föll på plats av sig själv.

I vår freestylegrupp i Richmond väljs musiken först av hunden och godkänns sedan av hela gruppen. T.o.m. koreografin görs av en kommitté :-) . Det är SÅ viktigt att låta andra se på medan din hund går fot till olika musik, så att ni kan hitta den musik, som passa hunden bäst och som får den att tända. Det här tar lång tid och det är helt normalt att hålla på och byta musik många gånger förrän man hittar den rätta.

Kathleen och Acer (groenendal)
http://www.geocities.com/PicketFence/5097/

 

© Alva 1999
epost: fornamn@willas.net
Alla texterna med tillstånd av författaren.

Senast uppdaterad 25.05.2003
Navigeringen på denna sajt grundar sig på JavaScript och ramar.
Om din webläsare inte klarar av det, så kan du använda sidkartan som grund för navigeringen