Loss!

För många hundar räcker det att ta i föremålet och kanske peta dem lite i mungipan, så släpper de. Om man samtidigt säger "loss", så lär hunden sig ordet. Man skall inte dra i föremålet, för det ulöser en rent instinktiv "gripreflex", så att den inte kan släppa. Man håller mjukt i det medan man får hunden att öppna munnen.

Vissa hundar vill kampa om föremålet, särskilt terriers och många brukshundsraser. Med dem skall man absolut inte börja dra och bråka, för det tycker de ju att är det bästa som finns! Om kamplusten inte är alltför stark, så kan man använda metoden ovan, vid behov på ett aningen hårdare sätt att öppna munnen på hunden. Det går att sticka in fingret i mungipan och in mellan gommarna bakom hela tandraden.

Sedan finns det de verkliga problemen – hundar med stark kampdrift, som dessutom redan haft tillfälle att träna sig på att "äga" bytet och absolut vägrar släppa. Med dem lönar det sig bäst att idka byteshandel i form av en direkt muta. Ta en godis och sätt den framför nosen på hunden när du tar i föremålet som hunden har. Då hunden släpper ger du godiset. Med en sådan hund skall man träna detta mycket och i allmänhet så att hunden efter att den ätit godiset får saken tillbaka. Hunden har då allt att vinna på att släppa – den får äta godis medan du är vänlig nog att hålla i dens leksak, och sedan får den sin leksak tillbaka! Då fungerar "loss" också de gånger man inte kan eller vill ge föremålet tillbaka åt hunden.  Försäkra dig om att det inte finns brister i ditt ledarskap.

© Alva 2001
epost: fornamn@willas.net

Senast uppdaterad 23.07.2003