Inkallning

Chansa inte

Undvik att ropa på hunden om du tycker att risken är stor att den inte kommer. Låt inte situationen bli sådan att hunden är utom kontroll.

  • när hunden är lös, håll den så nära dig, att den är under kontroll

  • fäst vid behov en lina (10 meter lång) vid halsbandet. Vi behov stiger du på linan och bronsar på så sätt upp hunden.

  • ha hunden lös bara när du själv är aktivt med den. Om den bara släpps lös för sig själv, så hittar den naturligtvis på en massa roligare sysselsättningar.

  • Öva inkallningar på nära håll, i koppel om det inte annars lyckas.

Stegvis

Inkallningsövningarna skall förvåras stegvis. Man bör inte ge hunden mer frihet än att den hålls under kontroll.

Det finns tre olika faktorer man kan ändra på för att göra övningarna lättare eller svårare.

Hunden kan vara kopplad eller lös. Att hunden släpar på en lång lina är ett mellansteg.

Avståndet kan varieras. Det är lätt för hunden att komma när den är bara några meter från ägaren, men kan vara omöjligt om avståndet är 50 meter eller mera.

Störningar av olika slag gör inkallning svårare. Lättast är det för hunden att komma inomhus eller ute på gårdsplanen när allt är lugnt. Svårare är det om hunden är upptagen med någon lukt eller leksak eller om det finns människor eller andra hundar i närheten. Allra svårast är det nog för de flesta hundar att bli kallade från en lekstund med andra hundar.

Gör stegvis övningarna svårare. Gör dem inte så svåra att hunden misslyckas. Höj inte kraven förrän hunden klarar bra den nivå ni övat på.

Ta i halsbandet

En inkallning är inte avslutad då hunden står en meter bort och tittar på dig. Den är avslutad först då du tar i hundens halsband! Öva inomhus att ta i hundens halsband, ge den en godbit och släpp sedan halsbandet. Då lär sig hunden att det är trevligt att du tar i halsbandet. Belöna alltid inkallningar medan du håller i halsbandet, okså då du sedan släpper hunden igen.

© Alva 2002
epost: fornamn@willas.net

Senast uppdaterad 25.07.2003