Gå fint i koppel

Varför drar hunden?

Det är ju faktiskt obehagligt för den att det stramar runt halsen. Vi skall tänka oss följande valpupplevelser: En liten valp märker något intressant framför sig. Den sträcker fram nosen och vädrar, men är så osäker både inför det ännu ovana kopplet och inför tanken att gå iväg från sin människa, att det stannar vid några sniff i luften. Om människan alls märkte det, så insåg hon inte att valpen ville gå kolla in det intressanta. Så den fick nöja sig med att sniffa på avstånd. Människan går iväg åt något annat håll och lockar valpen med sig.

Så har valpen hunnit bli lite äldre, mindre rädd för världen och vanare vid kopplet. När den lägger märke till något intressant, så stretar den energiskt iväg mot det. Oftast låter människan sig dras med. Valpen är ju liten och kan inte det här med koppel så bra ännu, tänker man. Så får valpen kolla in det intressanta.

Valpar lär sig fort att använda beteenden som lönar sig. Ovanstående visar att det som lönar sig är att dra i kopplet! Hunden drar i kopplet för att den blir belönad för det. Den får ju komma framåt! Många hundar tror nog att de inte skulle få gå någon promenad alls, om de inte släpar på matte/husse hela vägen. För att få hunden att sluta dra, så måste man ta bort belöningen, dvs att komma framåt

Timing

För att hindra hunden att komma vidare framåt, så måste människan stanna. Det är ett STRAFF för valpen. Man straffar hundens dragande genom att stanna. Det är tråkigt att stå stilla och den tidigare belöningen, dvs att få gå vidare, uteblir.

Om du stannar först då hunden spänner kopplet, så innebär det att hunden hinner dra dig ett par steg, Dels är tar det en halv sekund att reagera, dels har hunden kraft att tvinga dig att fortsätta innan du hinner slå på bromsarna. Där för skall du stanna redan då hunden börjar accelerera framåt! Du skall stanna en sekund INNAN hunden når ändan på kopplet! Annars blir stoppet försenat och hunden hinner dra några steg.

Aldrig dra!

Om du vill att hunden inte drar i kopplet så skall den ALDRIG få göra det. Om du tillåter det ibland, så förblir det ett möjligt alternativ för hunden. Den behöver då pröva på nytt och på nytt om det är tillåtet denna gång. Det gäller också då du själv står stilla! Låt inte hunden dra iväg då heller.

© Alva 2002
epost: fornamn@willas.net

Senast uppdaterad 25.07.2003
Navigeringen på denna sajt grundar sig på JavaScript.
Om din webläsare inte klarar av det, så kan du använda sidkartan som grund för navigeringen