Gå fint i koppel

Löst koppel

Lär hunden att löst koppel kan vara ett medel att få som den vill..

1. Dra ett streck på marken och lägg en belöning (mat, leksak, omtyckt person) på marken 5-10 meter därifrån.

2. Ställ dig bakom strecket med hunden i koppel. Håll det rätt kort, ca en halv meter på en större hund, lite längre på en liten, för där måste man lägga till avståndet från handen ner till hunden.

3. Vänta tills hunden är lugn med löst koppel. Om det inte lyckas på annat sätt så kan du kommendera "sitt!".

4. Börja då gå raskt mot belöningen. Du bör gå raskt, för går du och drar benen efter dig, så blir det mycket svårt för hunden.

5. Så fort hunden accelererar, alltså när du märker att kopplet kommer att bli spänt om en bråkdels sekund, så stannar du och backar tillbaka bakom strecket. Säg ingenting, utan var alldeles tyst.

Börja om vid punkt 3.

Förr eller senare lyckas du gå några steg med löst koppel. Använd då din belöningssignal. Om hunden då vänder sig mot dig och vill ha en godbit, så ger du den, och fortsätter sedan mot belöningen enligt punkt 4 ovan. Om hunden inte visar intresse för någon godbit, så är det belöning nog att få fortsätta fram mot belöningen. Då du är mindre än en meter från belöningen så släpper du långt koppel och säger "varsågod".

De första gångerna kommer att vara mycket jobbiga, men sedan lär sig hunden att den kommer fortast fram genom att hålla kopplet löst. När du märker att den känner igen leken, och genast gör rätt, så kan du ge den ett namn, t.ex. "gå fint" eller liknande. Då kan du senare använda det på promenaderna.

© Alva 2002
epost: fornamn@willas.net

Senast uppdaterad 25.07.2003