Rita mönster

 

1.   Mät upp hundens rygglängd.  Det blir längden på mönstrets rygglinje.

2.  Dra ner rygglinjen en aning mot svansen.  Hur mycket och startande från vilken punkt, beror på hurudan rygglinje din hund har.  En whippet skall ha ett större intag en t.ex. en dalmatiner.


3.  Mät sträckan från mitt uppe på hundens rygg och ner längs sidan.  Hur långt ner vill du att täcket skall gå?


4.  Rita in ett figurveck i bakkanten ungefär 1/3 uppifrån.  Djupet och bredden på vecket är beroende på hundens form.  På mina boxertäcken har jag gjort vecket ca 10 cm djupt och 1,5 cm brett (tar alltså in bakkanten 3 cm på vardera sidan).


5.  Runda av det nedre, bakre hörnet.


6.  Mät hundens bringa från punkten mitt fram till rakt nedanför nacken, dvs där täckets ryggdel tar slut.  Då får du veta hur lång delen framför bringan skall vara.


7.  Försök bedöma hur långt nedanför nacken den främre halslinningen skall vara.  Om man har den för högt, så blir det för spänt runt hundens hals, för lågt, så sitter täcket för löst.  Detta är dock något du prövar och justerar då du syr, så lägg den hellre för högt än för lågt.


8.  Runda av halslinningen.  Dra den nedre, främre punkten en aning framåt för mer rörelsevidd.
Nu är själva täckets mönster färdigt.


9.  Bröstlappen börjar  bakom frambenen, inte för nära, för då skavar den i armhålan.  En tik kan ha en bredare bröstlapp, på en hanhund skall den sluta i god tid före penis.


10.  Längden på bröstlappen kan du justera då du syr.  Den börjar vid täckets kant på ena sidan, men skall gå lite omlott på den andra där man knäpper.

© Alva 2001
epost: fornamn@willas.net
Senast uppdaterad 25.05.2003