Sy täcket - steg för steg

1.  Sy figurvecken.

2.  Klipp ut en vänsterhalva och en högerhalva av täcket, smat en maglapp.   Klipp allt med extra breda sömsmåner, utom rygglinjen.  Du kan klippa bort extra tyg senare, efter att ha provat täcket på din hund.

3.  Sy ihop ryggsömmen.  Jag har valt att inte sy på det vanliga sättet med räta mot räta, utan lagt tygstyckena omlott.  Sedan har jag sytt först med raksöm, sedan med sicksack över båda styckenas kanter.  Sedan har jag täckt in sömmen med en snedlist som alltså går längs ryggen på hunden.

4.  Prova täcket på hunden innan du syr sömmen fram på bringan.  Det får inte spänna och skava, men inte heller hänga så löst att täcket bara glider omkring.  Sy framsömmen på samma sätt som ryggsömmen.

5.  Kolla hur långt ner längs hundens sidor täcket hänger, och hur långt bak det går.  Klipp bort extra tyg.

6.  Sicksacka kanterna och kanta med snedlist.

7.  Prova täcket på hunden, och klipp bort extra tyg i halsöppningen.   Eventuellt kan du göra en liten V-ringning, så att täcket säkert inte spänner på luftstrupen.

8.  Sicksacka halsöppningen och kanta med snedlist.

9.  Fålla på något sätt bröstlappens båda långsidor och ena kortsida.   Sy en tunnel i den långsida som blir bakåt, och trä i ett resårband.

10.  Kolla längden och sy fast den sista sidan i täckets högra nedersida (eller vänster om du vill ha den åt det hållet).  Innan du syr skall du kolla hur spänt resårbandet skall vara och fästa det så.

11.  Gör en knäppning av något slag

12.  Sy remsan som går mellan frambenen.
Bredden jag använt för boxer är 3-4 cm.  Jag har sytt den i två tunnlar, och trätt i ett resårband i vardera tunneln.
Själva remsan är 1,5 - 2 gånger så lång som det egentliga avståndet mellan nederkanten fram och bröstlappen.
Resårbandet är lika långt som det avståndet.

13.  Fäst remsan mitt fram på täcket och mitt under magen på bröstlappen.

14.  TÄCKET ÄR FÄRDIGT !!!

 

© Alva 2001
epost: fornamn@willas.net
Senast uppdaterad 25.05.2003